De opleidingen stralingsbescherming zijn sinds 2015 aangepast. Het toenmalige niveau 4 en 5 zijn vervangen door negen specifieke opleidingen voor Toezichthoudend Medewerkers Stralingsbescherming (TMS), bijvoorbeeld Medische Toepassingen, NORM, etc. De niveaus 2 en 3 zijn vervangen door de opleiding Stralingsbeschermingsdeskundige op respectievelijk het niveau van Algemeen Coördinerend Deskundige (SBD-ACD) en Coördinerend Deskundige (SBD-CD). Op basis van opgestelde en daarna in de wet vastgelegde eindtermen voor de verschillende opleidingen hebben de Opleidingsinstituut hun opleidingen aangepast en opnieuw ingericht.
Het nieuwe Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) is sinds 6 februari 2018 van kracht geworden. Feitelijk is dit een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), die een nadere invulling geeft van de Kernenergiewet. De voorschriften uit het Bbs zijn uitgewerkt in drie Ministeriële Regelingen en een ANVS Verordening. De Regeling basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Rbs) beschrijft in hoofdstuk 5 informatie m.b.t. deskundigheid, terwijl in bijlage 5 de eindtermen voor de diverse SBD-ers en TMS-ers gegeven worden. De ANVS Verordening basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Vbs) stelt in artikel 4.35 nadere regels aan de ondernemer met betrekking tot de opleidingseisen waaraan degenen die specifieke taken of handelingen met toestellen, radioactieve bronnen en/of stoffen verrichten, moeten voldoen.
In het Bbs zijn in artikel 5.11 tevens de eisen vastgelegd voor de (her)erkenning van een Opleidingsinstituut. Min of meer in lijn met de registratie termijn van SBD-ACD en SBD-CD worden de Opleidingsinstituten voor vijf jaar erkend, waarna deze opnieuw moeten aantonen aan alle eisen te voldoen (hererkenning).
De Stichting KOS is een stichting zonder winstoogmerk, is gevestigd op het Stadsplateau 7 – 8.22, 3521 AZ Utrecht en staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer 77292758.
De Stichting KOS is ingericht met een Raad van Toezicht (RvT) en een Raad van Bestuur (RvB). De RvT met een beleidsadviserende functie houdt verder toezicht op de werkzaamheden van de RvB. De RvB is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, voor het beleid en de strategie met betrekking tot het realiseren van het doel van de Stichting.
Ten tijde van de oprichting had één participerende organisatie, i.c. de NVS met twee vertegenwoordigers zitting in de RvT.
De huidige vertegenwoordiging van de NVS bestaat uit:
De huidige RvB wordt gevormd door:
De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TBV) van de verschillende leden van de RvT en de RvB zijn vastgelegd in de Statuten en de verschillende Huishoudelijk Reglementen van de Stichting.
De RvB kan tijdelijke of vaste commissies instellen, die bepaalde taken van de Stichting KOS onder verantwoordelijkheid van de RvB kunnen uitvoeren.
De Taken, Bevoegdheden en Verantwoordelijkheden van de verschillende commissies zijn vastgelegd in de betreffende Huishoudelijk Reglementen.
Op basis van het reeds uitgevoerde voorwerk is de oorspronkelijk door de NVS ingestelde ad hoc commissie (consilium) organisatorisch als tijdelijke Commissie Voorbereiding Kwaliteitstoezicht Stichting KOS onder de RvB gebracht. Deze commissie had een ingekaderde opdracht, namelijk het opzetten van een registratiesysteem, dat aan de wettelijke eisen voor hererkenning voldoet en het (her)erkenningsproces faciliteert.
Deze commissie heeft inmiddels aan haar opdracht voldaan, waarvan het gedeelte voor de zelf-evaluatie en de visitatie op locatie getuigt. De commissie bestond uit de volgende leden:
De RvB werft vrijwilligers die werkzaam zijn in de stralingsbescherming en/of affiniteit hebben met het (stralings-)onderwijs. Deze vrijwilligers zullen voor de Stichting KOS de Toetsing (incl. bezoek op locatie) van Opleidingsinstituten gaan uitvoeren. Alle vrijwilligers hebben minimaal een diploma Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van Coördinerend Deskundige (of gelijkwaardig). Deze vrijwilligers worden na het tekenen van een Geheimhoudingsverklaring en na goedkeuring van het formulier Belangenverstrengeling Stichting KOS op de Lijst van Vrijwilligers geplaatst.
Als een Opleidingsinstituut zich bij de Stichting KOS aanmeldt, wordt dit instituut gevraagd om een zelf-evaluatie volgens het voorgeschreven stramien (web-site) uit te voeren. Afhankelijk van het Opleidingsinstituut dat de Toetsing aanvraagt, wordt er uit de Lijst van Vrijwilligers een Commissie van Toetsing (CvCT) samengesteld. Een CvCT wordt samengesteld uit minimaal twee en maximaal vier visiteurs, waarvan tenminste één in het bezit is van hetzelfde diploma als vereist is voor de opleidingsverantwoordelijke van het Opleidingsinstituut. Na afloop van de visitatie van een Opleidingsinstituut (incl. visitatie van de aangeboden opleidingen) wordt de CvCT weer ontbonden. Het is mogelijk dat er meerdere CvCT tegelijk actief zijn, als er meerdere Opleidingsinstituten tegelijkertijd worden getoetst.
De werkwijze van de CvCT is op consensus basis; de Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor de eindconclusie. Indien gewenst kunnen aan een CvCT deskundigen met specifieke expertise worden toegevoegd, bijvoorbeeld onderwijskundigen, toetsing experts. (Extra) CvCT-leden worden net als de visiteurs door de Stichting KOS als vrijwilliger (tegen onkostenvergoeding) geworven en ingewerkt in de gekozen visitatie systematiek.
Meer informatie over de toetsing van de kwaliteitsborging is hier te vinden.