De Raad van Bestuur van de Stichting KOS (RvB) werft vrijwilligers onder medewerkers die werkzaam zijn met stralingsbescherming. Deze staan verzameld op de Lijst van Vrijwilligers. De vrijwilligers zullen voor de RvB de Toetsing (incl. bezoek op locatie) van Opleidingsinstituten gaan uitvoeren.
Als een Opleidingsinstituut zich bij de Stichting KOS aanmeldt voor toetsing, wordt het gevraagd om een zelfevaluatie uit te voeren. Naar aanleiding van de aangevraagde Toetsing (incl. bezoek op locatie) zal er een Commissie van Collegiale Toetsing (CvCT) door de RvB worden samengesteld uit de Lijst van Vrijwilligers. Deze CvCT zal worden samengesteld uit minimaal twee en maximaal vier visiteurs. Minimaal één lid van de CvCT heeft tenminste hetzelfde diploma als de opleidingsverantwoordelijke van het te toetsen Opleidingsinstituut. De overige leden hebben minimaal een diploma van Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van Coördinerend Deskundige.
De CvCT werkwijze is op basis van consensus; de voorzitter schrijft en legt de eindbeoordeling voor aan de Raad van Bestuur, de RvB is eindverantwoordelijk. Zo nodig kan specifieke expertise worden toegevoegd, zoals een onderwijskundige of
De gevraagde en ingediende gegevens van de Opleidingsinstituten worden vertrouwelijk behandeld. De commissieleden, en overige bij de procedure betrokkenen, hebben geheimhoudingsplicht over hun bevindingen. Voor aanvang van de werkzaamheden wordt de beoogde samenstelling van de CvCT aan het Opleidingsinstituut voorgelegd. Het Opleidingsinstituut kan met redenen omkleed bezwaar maken tegen de samenstelling van de CvCT. De RvB beoordeelt het bezwaar en stelt eventueel een andere CvCT samen.
De eindbeoordeling van de CvCT wordt alleen aan de opdrachtgever verstuurd en vertrouwelijk gearchiveerd bij de Stichting KOS.
Het Opleidingsinstituut meldt zich via de website aan bij de Stichting KOS met het verzoek om te worden getoetst (zelf-evaluatie i.c.m. bezoek op locatie) als Opleidingsinstituut met de daarbij op dat moment bij de ANVS gemelde opleidingen.
Nadat de beoordelingskosten zijn ontvangen door de Stichting KOS wordt de aanvrager op de website naar de relevante vragenlijst doorverwezen.
De beoordeling van de zelf-evaluatie van het opleidingsinstituut verloopt grotendeels digitaal aan de hand van invulvragenlijsten en aan te leveren (in principe reeds bij het opleidingsinstituut aanwezige) documenten (uploads in pdf-formaat). Na bestudering hiervan zal de CvCT aanvullende vragen stellen tijdens een bezoek op locatie. Daar kunnen – indien gewenst door de CvCT - ook de onderwijs- en practicumfaciliteiten bezocht worden.
Het doel van deze Toetsing is om vast te stellen of er door het Opleidingsinstituut inhoudelijk aan alle wettelijke eisen wordt voldaan. Bij de Toetsing wordt met name gecontroleerd of aan de in de regelgeving opgenomen organisatorische vereisten wordt voldaan en of de evaluatiecyclus op orde is.
Bij de visitatie van een opleiding wordt met name gelet op het inhoudelijk voldoen aan de wettelijke eindtermen, zowel in het gegeven onderwijs als bij de toetsing daarvan.
Het eindresultaat van een Toetsing is een eindrapport met daarin de bevindingen, gesplitst in ‘major’ en ‘minor’ bevindingen en suggesties.
De Stichting KOS vraagt het Opleidingsinstituut in een plan van aanpak op te schrijven hoe deze bevindingen weggewerkt gaan worden. Dit plan van aanpak wordt door de CvCT beoordeeld. De brief met de beoordeling van het plan van aanpak kan meegestuurd worden naar de ANVS bij het aanvragen van een nieuwe erkenning.
De Stichting KOS geeft haar beoordeling binnen 3 maanden, met een uitloop tot maximaal 6 maanden gerekend vanaf de datum dat alle gevraagde informatie is aangeleverd en de betaling is voldaan. Bij ontbrekende informatie gaat de beoordelingstermijn in vanaf het moment dat alle vereiste informatie is aangeleverd.
Tegen een genomen besluit door de CvCT kan een bezwaar worden ingediend bij de Stichting KOS. Dit moet schriftelijk (digitaal) plaatsvinden en uitvoerig zijn onderbouwd. Dit ingediende bezwaar wordt beoordeeld door de Raad van Toezicht en indien daar gerede aanleiding toe is, vindt er een herbeoordeling plaats door een CvCT met andere visiteurs dan die de eerste CvCT vormden. Indien de bezwaarmaker het niet eens is met de herbeoordeling door de Stichting KOS is het aan de ANVS om een aangevraagde hererkenning al dan niet te honoreren.
Aan een Toetsing zijn kosten verbonden. De Stichting KOS heeft geen winstoogmerk, maar moet de gemaakte kosten verwerken in de tarieven. Denk aan het inhuren en trainen van visiteurs, onderhoud website, hostingkosten (incl. veilige archivering), de organisatie van de beoordelingsprocedure, vergader- en reiskosten, rapportagekosten, kosten administratief ondersteuningsbureau enz. De Stichting KOS heeft een eenmalige startsubsidie van de ANVS ontvangen om het kwaliteitssysteem voor te bereiden en op te zetten en de benodigde software te laten ontwikkelen. Van daaruit moet de Stichting KOS zelfvoorzienend zijn. De kosten worden vooraf betaald tegelijk met de aanvraag voor een Toetsing. Hierna kan de toetsingsprocedure gestart worden.
Het huidige bedrag voor de Toetsing van een Opleidingsinstituut inclusief alle huidige gemelde opleidingen is als volgt: